اقتصاد مقاومتی به تعریف آقای وزیر نفت: تولید ممنوع؛ واردات آزاد
رجانیوز: بیژن نامدار زنگنه چند روز پیش صریحا از جلوگیری تولید بنزین توسط پتروشیمیهای کشور و آغاز واردات روزانه ده میلیون لیتری بنزین توسط وزارت نفت خبر داد؛ موضوعی که با توجه به کیفیت بنزین تولیدی در داخل و عدم کیفیت بنزین وارداتی، ابهامات فراوانی در زمینه افراد پشت پرده آن دارد.
به گزارش رجانیوز، چندی پیش و پس از اعلام خبر رسمی واردات بنزین توسط وزارت نفت، برخی رسانههای داخلی با استناد به مندرجات سایت این وزارتخانه درباره نوع و کیفیت بنزین وارداتی، نسبت به مرغوبیت این بنزین و تبعات شدیدی که برای سلامت مردم ایران به ویژه در کلانشهرهای آلوده خواهد داشت، هشدار دادند.
در این زمینه، رسانهها اعلام کرده بودند که بنزین به عنوان یکی از کالاهای دارای استاندارد اجباری است و شورای عالی استاندارد برای اینکه کیفیت این کالا کاهش نیابد، در یکی دو سال اخیر استاندارد بنزین یورو۲ را تغییر و استاندارد ۴۹۰۴ را صادر کرده است. براساس دستورالعمل شورای عالی استاندارد در واقع باید عرضه بنزین در جایگاه ها، واردات بنزین و یا صادرات آن منطبق با این شماره ملی استاندارد باشد.
با یک جستوجوی ساده در پرتال سازمان ملی استاندارد، متن و مشخصات استاندارد ۴۹۰۴ که مربوط به فراورده های نفتی- سوخت و بنزین موتورهای درون سوز است قابل دستیابی است. طبق استاندارد ۴۹۰۴ اکتان بنزین (RON)باید حداقل ۹۵ و هیدروکربن های بنزین حداکثر باید به ترتیب الفین ها ۱۸ درصد، آروماتیک ها ۳۵ درصد و بنزن ۱ درصد باشد.
در واقع آنچه که در جدول استاندارد ملی ۴۹۰۴ آمده مربوط به بنزین با استاندارد یورو۴ است که به عنوان بنزین با استاندارد روز اروپا مطرح است و وزارت نفت در سالهای اخیر مکلف شده با توجه به بهینه سازی تولید در پالایشگاه ها و طرح های زیست محیطی پالایشگاهی که در حال اجرا دارد، بنزین تولیدی خود را منطبق با این استاندارد قرار دهد.
با این حال، آنالیز بنزین وارداتی توسط این وزارتخانه مساله جدیدی را مشخص میکند. همانطور که در تصویر زیر مشهود است اگرچه میزان اتانول، بنزن و آروماتیک موجود در این بنزین وارداتی که در تاریخ ۹۲/۱۲/۱۲ با روش GC آزمایش شده است، اما مقابل نتیجه این آزمایش خط تیره کشیده شده، به طوری که نتیجه آن در این آنالیز مشخص نیست. از سوی دیگر، همانطور که مشخص است، عدد اکتان بنزین وارداتی کمتر از حداقل اکتان تعیین شده در استاندارد ملی ۴۹۰۴ است.
در آنالیز دوم نیز که مربوط به بنزین وارداتی در تاریخ ۹۲/۱۱/۳۰ است، شرایط مانند آن چیزی است که در بالا آمده است.
با توجه به این دو آنالیز بالا، این سوالات مطرح می شود که اولا چرا در مقابل اتانول، بنزن و آروماتیک هیچ عددی وجود ندارد و در ثانی چرا مسئولان دولتی چنین انالیزی که دارای ابهام است را امضا و مهر کرده اند؟ زیرا با این دو آنالیز، این شائبه وجود دارد که بنزین های وارداتی هیچ نشانی از بنزین های با استاندارد یورو۴ ندارند.
با این حال، زنگنه در پاسخ به این سوالات گفت: «بحث آلودگی بنزین وارداتی از سوی یک سری افرادی که جنگ روانی با ملت دارند، مطرح شده و به دروغ میگویند بنزین بیکیفیت از چین وارد میشود که همه این حرفها دروغ است.»
جالب این است که مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران هم در مورد علت درج نشدن بنزن و آروماتیک در نتایج آنالیز بنزین وارداتی میگوید: «دلیلی ندارد که شرکت ملی نفت همهچیز را اعلام کند. ما در شرایط تحریم هستیم و اگر بخواهیم همهچیز را اعلام کنیم جلوی واردات بنزین را میگیرند.»
مقصر آلودگی هوا، بنزین تولیدی پتروشیمیهاست؟
در سالهای اخیر، بسیاری از رسانههای خاص برای جلوگیری از تولید بنزین داخلی، «بی کیفیت بودن» آن را در بوق و کرنا کردهاند و آلودگی هوای تهران را به استفاده از این بنزین مربوط دانستهاند. سازمان حفاظت از محیط زیست هم چند هفته پیش بیانیهای منتشر کرد و مدعی شد که استفاده از بنزین تولید داخل، عامل اصلی آلودگی هوای تهران است. به عبارت دیگر، پایه اصلی بیانیه سازمان حفاظت محیط زیست این موضوع بود که بنزین پتروشیمی در تهران توزیع شده است. این در حالی است که سایت عیارآنلاین در گزارشی دقیق، نوشته است که بسیاری از مدیران فعلی و سابق نفتی کشور نظرات دیگری در این زمینه دارند که در ادامه به آنها اشاره می شود:
*عباس کاظمی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران و معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش/۱۵ اردیبهشت ۹۳/خبرگزاری شانا: بنزین تولید شده در واحدهای پتروشیمی در یک سال اخیر در تهران استفاده نشده و پیش از آن نیز در هیچ یک از شهرهای کشور به طور مستقیم وارد بازار مصرف نشده است.
*جلیل
سالاری، مدیرعامل سابق شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران و مشاور
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران/۱۴ اردیبهشت
۹۳/خبرگزاری فارس: پس از تولید ریفورمیت توسط پتروشیمی ها با فرمولی که
قیمت گذاری می شد این ریفورمیت به برخی از پالایشگاه ها می رسید مثلا
پتروشیمی بندر امام ریفورمیت خود را به پالایشگاه آبادان و پتروشیمی برزویه
ریفورمیت خود را به پالایشگاه بندرعباس می داد که با بنزین تولیدی این
پالایشگاه ها ترکیب می شد و هنگامی که بنزین به استاندارد ۴۹۰۴ می رسید
عرضه می شد. در تهران روزانه ۷ یا ۸ میلیون لیتر بنزین بیشتر مصرف نمی شود
که این بنزین از طریق پالایشگاه شهید تندگویان تهران و پالایشگاه اراک
تامین می شود که به این دو پالایشگاه نیز اصلا ریفورمیت پتروشیمی ها تعلق
نمی گرفت. چون عرضه بنزین به صورت منطقه ای است بنابراین پالایشگاه هایی که
ریفورمیت پتروشیمی ها تحویلشان می شد، بنزین خود را در همان منطقه عرضه می
کردند و احتیاجی نبود که بنزین از آبادان و یا بندرعباس به تهران بیاید
بنابراین این گفته که بنزین پتروشیمی ها در تهران استفاده می شد، کذب است،
زیرا نیاز به چنین کاری نبود.
*محمدحسن پیوندی، معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی/۱۰ اردیبهشت ۹۳/خبرگزاری فارس: نکته مهمتر آن است که این بنزین (بنزین پتروشیمی) اساسا در تهران توزیع نشده است که بتوان با آزمایش سوخت یا هوای تهران درباره آلایندگی آن اظهار نظر کرد.
*عباس
شعری مقدم، مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و معاون وزیر نفت در امور
پتروشیمی/۳۱ فروردین ۹۳/خبرگزاری دانشجو: بنزین اکتان افزایی که در داخل
کشور تولید شده و تحویل دادهایم، در همان جنوب کشور مصرف میشود و
جنجالهای کنونی و ارتباط دادن آلودگی هوای تهران به بنزین داخلی کاملا
بیمورد است./ تاکید میکنم که این بنزین در همان جنوب کشور به مصرف
میرسد.
*شاهرخ خسروانی، قائممقام مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران/۲۶ بهمن ۹۲ /هفته نامه تجارت فردا: در مورد شهر تهران هم از ابتدا اصلاً بنزین پتروشیمی در این استان مورد استفاده قرار نمیگرفت و بنزین پتروشیمی بیشتر در بعضی از استانهای جنوبی استفاده شده است.
*عبدالحسین بیات، عضو هیات مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی و مدیرعامل سابق این شرکت/۲۶ بهمن ۹۲/خبرگزاری ایسنا: به دلایل اقتصادی بنزین تولیدی در پتروشیمی و پالایشگاه در همان استان تولیدکننده محصول و یا استانهای همجوار مصرف می شود و تاکنون نشنیدهام در پالایشگاه شهید تندگویان تهران گلهای از کیفیت بنزین تولیدی پتروشیمی دریافتی داشته باشند.
*حمیدرضا کاتوزیان، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت و رئیس سابق کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی/۲۸ دی ۸۹/خبرگزاری مهر: در گذشته اعلام شد به دلیل بنزین پتروشیمی آلودگی هوای تهران زیاد شده است این در حالیست که این نوع بنزین در تهران مصرف نمی شود.
*مسعود میرکاظمی، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و وزیر اسبق نفت/۲۶ دی ۸۹/همشهری آنلاین: اصلا بنزین این واحدها (بنزین پتروشیمی) در تهران مصرف نمیشود که این بنزین را عامل آلودگی هوای تهران بدانند.
اقتصاد مقاومتی به تعریف آقای وزیر نفت: تولید ممنوع؛ واردات آزاد
واردات روزانه هشت تا 10 میلیون لیتر بنزین از خارج کشور در حالی که دستور رسمی مبنی بر توقف تولید بنزین توسط پتروشیمیها داخلی توسط وزارت نفت داده شده، اقدامی صریح و روشن برخلاف خط مشی اقتصاد مقاومتی است که توسط رهبر معظم انقلاب ابلاغ شده است.
از آنجایی که برخلاف ادعای مسئولان وزارت نفت و بر اساس مطالب ذکر شده در بالا، آلاینده بودن بنزین تولید داخل هرگز اثبات نشده و همچنین کیفیت بنزین وارداتی نیز مورد تایید قرار ندارد، ابهامات فراوانی پیرامون این تصمیم جنجالی شخص آقای بیژن زنگنه ایجاد شده است.
باید از مقامات مسئول در بخشهای نظارتی و
به ویژه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخواست کرد تا به این مساله ورود
کنند تا مشخص شود چه کسی پشت پرده سود سرشار ناشی از واردات بنزین خارجی
قرار دارد. این مساله از آنجایی اهمیت دارد که برخی اخبار مبنی بر حضور یکی
از اعضای خانواده یکی از مسئولان ارشد سازمان محیط زیست کشور در میان
واردکنندگان بنزین به گوش میرسد و اتفاقا همین مساله سبب شده تا این
سازمان مدعی عدم کیفیت بنزین تولید داخل و حامی واردات بنزین از خارج کشور
باشد.